BLOG

Vasárnapi piacunk

 

2019. június 23.

Írta Kecsmár Szilvia

Amióta visszaköltözött a piac a felújított Place Jourdanra, sorra érnek minket a meglepetések.

Elsőként a kedvenc olajbogyós bácsikánk tért vissza hosszú betegeskedés után (örök hála ezért!), majd felfedeztünk egy új péket, számos nemzet konyháját, és egy kicsit tágabban értelmezve a vasárnapi piacozás fogalmát, reggeliző helyeink száma is nőtt az elmúlt időszakban.  

Fontos számomra a környezettudatosság, és ezt igyekszem is a hétköznapok részévé tenni. Szerencsére Belgiumban kötelező szelektíven gyűjteni a szemetet, ám múlt héten még ennél is tovább ment a városvezetés. Ingyen szeméttárolót kaptunk (aki sorba állt érte a piacon), amibe bizonyos ételmaradékokat, banánhéjat, kávézaccot, egyebeket tehetünk, és szagmentesen tárolhatunk, amíg tele nem lesz, hogy végül komposztnak elszállítsák. Bevallom, amíg a fiam nem volt mindenevő, a maradék fogalmát csak hírből ismertem. Na, de azóta… Már egy ideje gondolkodtam, mitévő is legyek, úgyhogy kapva kaptam a város ajánlatán. 

Egy sablon segítségével íródnak a házszámok 🙂

Ma pedig elakadt a szavam. Észrevettem, hogy egyre többen jelennek meg ugyanolyan vászontáskával, ami egyrészt csodaszép, másrészt a “Marché Place Jourdan” felirat díszeleg rajta, ami olyan fokú közösségtudatot ébresztett bennem, hogy igazán nem szerettem volna lemaradni egy saját példányról. Mint megtudtam, a város ezzel az ajándékkal kedveskedik a lakóknak és vásárlóknak, egyben a környezettudatosság felé is terelgeti őket. Nagyon ügyesen! 

Most egy igazán szép és jól használható vászontáska elégedett tulajdonosa vagyok! Kis dolog ez az emberiségnek, annál hatalmasabb boldogság nekem… egy brüsszeli író vasárnapi kalandja. 

Kóstoljunk ananászt! 🙂