Egy maréknyi fűszer

 

Emmi története korunk története. Egy párizsi tanulmányút és az ezzel elinduló felnőtté válás buktatói kellenek ahhoz, hogy megtalálja önmagát, felfedezze a saját hangját és céljait. A tűzre dobott fűszerdarabok az új élet ígéretét hozzák el számára az indai asram szertartásán. Vajon sikerül neki a múltat hátrahagyva a jövőbe tekinteni?

“A legtökéletesebb pillanatban találta meg Emmit a hívó szó. Amikor minden romokban hever, a remény legkisebb szikrája sem parázslik már, értelmetlen a reggeli felkelés, szívbe mar a levegővétel, szárazon ömlik a könny, elviselhetetlenül nyersen tör elő a hiány, az üresség betölti a legeldugottabb zugot is, és a fájdalom feloldása egyszerűen lehetetlen. Ilyenkor csak változás jöhet. Nincs más út. Önszántából vagy kényszerítő erő hatására, de mégis megmozdul az ember, és lassacskán újra csillogni kezd szemében az élet.”

“Túl a káprázaton, az érzékek megtévesztésén, minden egyes fűszerdarab egy mozzanatot jelenített meg a múltból. Lehetett az karmikus gát, ami hátráltatta az előrehaladást, vagy félelem, fájdalom, betegség, meg nem élt pillanat, visszatartott szó, elfojtott lélegzet… És ki tudja, mi minden még. […]
Emmi tekintete lassan siklott a többiek arcáról a szőnyeg alig látható mintái felé, és egyszerre ezernyi kavargó hang, illat és szín zúdult elő, hogy mielőtt a belső szoba ajtaja kitárulna, még egyszer szembe nézhessen velük. Hogy lássa, honnan jött, mi formálta azzá, aki lett. Ült a félhomályban, körülötte Budapest, Párizs és Brüsszel fényei. Az álmok, a vágyak, a nevetés és a könnyek tanúi. Egy magyar lány találkozása a Nyugattal a távoli Keleten.” 

Érdekes élmény olvasni Emmi történetét, mert egy idő után kézen fog, és ha átvitt értelemben is, de bizony, szinte kötelező rajta keresztül szembesülni saját életünk jelentősebb állomásaival. Az állomás lehet megtörtént, netán hasonló élmény, mellyel érezzük a párhuzamot, vagy csak gondolatainkban lejátszott, “mi lett volna, ha?” történet. Így vele együtt járjuk meg a tisztítótüzet, majd éljük meg a katarzist, miközben az írónő kifejezésmódjának köszönhetően számtalan vizuális, kulturális és gasztronómiai élményben van részünk. Szerettem olvasni, majd a végén hosszan hallgatni…

Fehér Mariann

rádiós műsorvezető, Sláger FM

Olvasói vélemények

Tegnap sikerült megvennem a Könyvfesztiválon a könyvedet, Szilvi és nagyon-nagyon tetszik. Tegnap a hazaúton már belekezdtem.

Edit

Nagyon-nagyon jó volt! Imádtam minden sorát! Szinte Párizsban, Indiában éreztem magam! Magával ragadó! 😍

Renáta

Nagyon remélem, hogy még sok-sok könyvet fogsz írni, mert kb. úgy beszippantott, hogy le se tudtam tenni. Vártam, hogy az idősíkok mikor váltanak, mikor, hová “csöppenünk”, mi van most épp Emmivel.

Csaba

A nyaralás során fejeztem be, és ajánlottam a lányaimnak is. Kicsit fintorogva fogadták az ötletemet, hogy olvassanak a tengerparton.😄
Szeretnek együtt csinálni, amit lehet, ezért kitalálták, hogy hangosan felolvassák egymásnak.
Annyira tetszett nekik Emmi története, hogy gyakorlatilag szünet nélkül olvasták felváltva. Azóta a szegedi kéttannyelvű franciás lányok kézről-kézre adják.
Köszönjük, igazi élvezetes, jó hangulatú, mégis nagyon életre nevelő történettel ajándékoztál meg minket.

Szabó Krisztina

Gratulálok ehhez a szuper könyvhöz!
Nagyon élvezetes volt olvasni Emmi történeteit, főleg hogy egy korombeli lányról szól, ezáltal bele tudtam élni magam az eseményekbe. Örülök, hogy született egy ilyen könyv, ami sokkal érdekesebb, mint a tablet vagy a telefon, csak ajánlani tudom mindenkinek. Alig vártam délutánonként hogy hazaérjek és olvashassam. Ritka jó könyv a kortárs irodalomban!

Zsanett

Ti küldtétek 🙂